top of page

Vaksinekritikk blir slått hardt ned på i Norske medier. 

safe_image.jpg
ScreenHunter_5839 Sep. 30 03.11.jpg
ScreenHunter_5838 Sep. 30 03.10.jpg
ScreenHunter_5837 Sep. 30 03.09.jpg
ScreenHunter_5836 Sep. 30 03.06.jpg

Vaksinekritikk blir slått hardt ned på i Norske medier. 

Margit Vea og Sveinung Stensland er svært uenige når det gjelder vaksiner, og tar i bruk både tekst og video for å uttrykke sine meninger.

HELSE: I en kronikk i Stavanger Aftenblad publisert 29. juni skriver samfunnsdebattant og matkursutvikler Margit Vea om mikrobiomer og kroppens indre økosystem. I kronikken skriver hun også om vaksiner, og sammenligner dem med sprøytemiddel.

Veas påstander satte sinnet i kok hos stortingsrepresentant og Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland, som på Twitter kritiserte Stavanger Aftenblads valg om å trykke kronikken.

Han postet også en twittermelding med teksten «Hvis en idiot tar utdannelse, får man en utdannet idiot.»

I forrige uke kontret Vea med en 16 minutter lang video som ble publisert på hennes Facebook-side, der hun blant annet beskylder Stensland for å drive med netthets.

– VANVITTIG

– Jeg har ikke kritisert andre enn Aftenbladet, som setter på trykk påstander om at vaksiner kan gi autisme. Jeg forholder meg til innholdet i Veas kronikk. Jeg synes det er horribelt at sånne påstander blir satt på trykk. Påstanden om at vaksiner er kroppens sprøytemiddel er helt vanvittig. Det er så drøyt når flere land i Europa har fått store utfordringer med meslinger at dette kommer på trykk. Folk dør, sier Stensland tydelig opprørt.

Han anser vaksiner som den viktigste helsepolitiske utfordringen som Norge står overfor, og viser til Verdens helseorganisasjon (WHO) som karakteriserer vaksinemotstand som en av verdens ti største helsetrusler i 2019.

– Vaksiner er det viktigste virkemiddelet vi har mot sykdom. Å spre vaksinemotstand er å spre sykdom. Det er forkvaklet steinerskolegods. At folk tar til seg en slags eksperttittel og skriver om vaksinemotstand – jeg gremmes, sier Stensland.

Helsepolitikeren tar avstand fra at han har drevet med netthets rettet mot Vea.

– Margit Vea ber om en beklagelse. Det har jeg ikke tenkt til å gi. Sannheten om vaksiner står seg. For meg er denne saken så viktig at jeg ikke har tid å bruke på mennesker som sprer skremselspropaganda. Hvorfor skal jeg svare henne? spør Stensland.

– Veas ego er veldig lite oppi dette. Det handler om sunnhet i befolkningen, legger han til.

📷

Sveinung Stensland@sveinungen


Hvis en idiot tar utdannelse, får man en utdannet idiot.

2
19:45 - 20. jun. 2019
Informasjon om Twitter Ads og personvern

Se de andre tweetene til Sveinung Stensland

ØNSKET RESPONS

Vea melder at hun valgte å publisere sin video på Facebook fordi hun mener hun ikke har fått tilstrekkelig respons fra Stensland og Høyre. Hun kontaktet partiets ledelse etter å ha fått det hun mener er nedsettende kommentarer.

Vea publiserte videoen cirka to måneder etter at kronikken var på trykk i Aftenbladet, for å gi Stensland en sjanse til å svare.

– Jeg synes det er arrogant når de ikke kommer med en beklagelse. Jeg lurer på hva de tror de er når de holder på sånn. Det er vanlig høflighet å komme med en beklagelse, mener Margit.

Hun formidler at hun ikke nødvendigvis er imot vaksiner, men hun mener at de må være trygge. Vea forteller at hun alltid har vært kritisk og skeptisk til vaksiner, men at det er først i det siste hun har gått i dybden på vaksinesaken.

Hun etterlyser mer forskning på påvirkning fra vaksiner.

– DET ØDELEGGER DEBATTEN

– Det er noen vaksiner vi kanskje trenger, men det er mange jeg mener vi ikke trenger. Det er mye som ikke er forsket på og mye som tilbakeholdes. Vi må ikke tvile på kroppens mekanismer, på skaperverket og naturen. Vi går i flokk når vi lener oss på vaksiner og medisiner, mener mat- og kostholdsentusiasten.

På kritikken mot at hennes meningsinnhold er forkvaklet steinerskolegods, svarer Vea følgende:

– Jeg kjenner ikke så godt til Steinerskolen, men jeg ønsker meg en saklig debatt med fakta, uten skjellsord og primitiv retorikk. Det ødelegger debatten. Det er mange oppegående folk som mener det samme som meg. Hvis Stensland mener vi er idioter, så trives jeg best med idioter, sier Vea.

Vea forteller at hun ikke har fått sitt tilsvar til kritikken mot Stensland på trykk i Stavanger Aftenblad.

– Det er mangel på ytringsfrihet når jeg ikke får komme med motsvaret mitt. Da blir en kneblet, og det er veldig skremmende at en ikke får lov til å ha en offentlig dialog om et tema som berører mange. Det finnes mye frykt rundt vaksine-temaet, og mange blir hetset for å stille kritiske spørsmål, sier Margit Vea.

SLIPPER TIL FOLK MED UVANLIGE MENINGER

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad forteller at de trykket Margit Veas kronikk fordi avisen har et liberalt sinnelag.

– Vi slipper til folk som representerer uvanlige standpunkter, som ofte er utsatt for mye kritikk. Det betyr ikke at Aftenbladet støtter det som blir skrevet. Vi slipper til debattanter, for eksempel når det gjelder vaksineskeptikere, men også klimaskeptikere og de som har andre holdninger til innvandring enn det som er «mainstream». Det er grunnen til at Margit Vea får en talerstol hos oss. Vi har skrevet det mange ganger, at Aftenbladet ikke er et organ for vaksineskeptikere. Vi er tydelige på hva vi mener, uttaler Helle.

Han var klar over at han slapp til et kontroversielt tema med Veas kronikk.

– Det er ikke bare Stensland som har reagert. Jeg ble ikke overrasket over noen ting. Dette er en av de debattene hvor motpartene er strie, og ganske uforsonlige og militante i stilen sin, sier Helle.

Redaktøren mener Vea har fått sin tilsvarsrett i Stavanger Aftenblad. Og han synes det er kritikkverdig at Vea gikk til Høyre for å varsle om Stensland.

– Det er utrolig kritikkverdig at de som debatterer i Stavanger Aftenblad kan risikere å bli meldt inn. Det er et utrolig tilfelle av varsling, og gjør det vanskeligere for oss å ta inn innlegg, sier Helle.

Han foreslår videre at Vea bruker andre debattmetoder enn å varsle partiet.

ScreenHunter_5811 Sep. 24 00.53.jpg
70933390_10156272811801035_8808224457983
68381055_10156251338986406_1510890235406
ScreenHunter_5714 Sep. 04 19.52.jpg
ScreenHunter_5710 Sep. 03 18.27.jpg
ScreenHunter_5840 Sep. 30 03.31.jpg
bottom of page